Sve najnovije informacije vezane za rent a car Beograd možete pronaći ovde kod nas.

Kako se razvijala rent a car industrija?


Sve počinje kada Džo Sonders iznajmljuje svoj automobil Ford, model T, putniku koji se tada zadesio u gradu. Bila je to 1916. godina, kada Sjedinjene Države još uvek nisu ušle u Prvi svetski rat. Potom kreće da iznajmljuje vozila i drugim poslovnim ljudima koji zbog poslovnih obaveza borave u gradu.  Čak se dosetio da ugradi merač kilometraže kako bi naplaćivao za svaku pređenu milju, sa ciljem da nadoknadi habanje vozila. 

Posao počinje da se širi, tako da je njegova kompanija pružala  rent a car usluge u 21 državu, što je za to vreme bio veliki uspeh. 
Prve rent a car usluge počinju u Americi

Prva konkurencija stiže iz Čikaga. Iznjamljivanje automobila postaje primarna delatnost kompanije Valtera Džejkobsa.  Pored rent a car usluga, ova kompanija bavila se i krijumčarenjem alkohola što je samo naškodilo ovoj novoj industriji. Tada na scenu stupa vlasnik taksi kompanije Yellow Cab, Džon Herc. Naime, on kupuje Džejkobsovu kompaniju i razvija jednu od najvećih rent a car kompanija koja posluje i do današnjih dana. Sredinom pedesetih godina imao je oko 1000 poslovnica širom sveta koje su pružale upravo usluge rent a car. Hercova kompanije postaje prva međunarodna kompanija rent a car koja je svoje poslovanje proširila i na tlu Kine.

To su godine kada je železnica bila u žiži javnosti. Ljudi putuju isključivo vozovima, te su se automobili iznajmljivali zbog prevoza od i do železničke stanice. Zato su se prve kancelarije rent a car kompanija otvarale na železničkim stanicama. Princip se nije mnogo menjalo sve do danas. Najam automobila se vršio na stanici i koristio za potrebe u gradu, a potom vraćao na isto mesto. Zanimljivo je da su postojale rezervacije. Vozilo za iznajmljivanje uglavnom se rezervisalo putem telegrama. Telegrami su u to vreme bili među značajnijim sredsvima komunikacije, danas su to pametni telefoni. 

Onda je došao avion i razvoj avio saobraćaja. Tada se rent a car firme otvaraju u blizini aerodroma, jer su njihove nove mušterije postale osobe koje putuju avionom.

Rent a car u Evropi - kratak istorijat


Kada govorimo o evropskom tlu, prva kompanija koja počinje da se bavi pružanjem rent a car  usluga jeste francuska kompanija Europcar. To se dešava posle Drugog svetskog rata, tačnije 1949. godine. Evropska privreda počinje masovno da se razvija, te se i pružanje ovih usluga znatno povećava i proširuje. U periodu koji je usledio svaki veliki grad koji je posedovao aerodrom imao je minimum jednu kompaniju koja je pružala usluge rent a cara aerodrom. To je primetno bilo u državama Zapadne Evrope. Tu pre svega mislimo na Francusku, Italiju, tadašnju Zapadnu Nemačku. Posle pada Berlinskog zida, to se proširilo i na države Istočnog bloka, koje su krenule da razvijaju svoju saobraćajnu infrastrukturu, te se i kod njih javila potreba za iznjamljivanjem vozila od i do aerodroma. 


Daljim razvojem saobraćajne infrastrukture, usavršavala se i rent a car industrija. Promenio se i način rezervisanja ovih prevoznih sredstava. Od telegrama prešlo se na telefone, a danas se sve to završava putem alatki koje pruža svet Interneta. Na sajtu kompanije koja pruža ove usluge postoji tačno određeno polje za rezervaciju, dovoljno je da napišete datum dolaska i vreme odnosno dan kada ćete vozilo vratiti. 

Povoljno rešenje - rent a car 

Rent a car je odlično rešenje za sve one koji žele da detaljno posete neki grad i ne zavise od vodiča, velike turistčke grupe ili javnog prevoza. Iznajmljivanje automobila pogoduje svima koji su poslovno u gradu na nekoliko sati. Na ovaj način mogu maksimalno da se pripreme za poslovni sastanak, stignu na vreme i ujedno uhvate let u povratku. Rent a car je odlično rešenje i ukoliko ste doputovali na vikend i imate samo ta dva dana da iskoristite za obilazak. Još jedan od razloga sve veće popularnosti iznjamljivanja vozila jeste i komfor i udobnost koju ova vrsta prevoznog sredstva pruža. Firme nude mogućnost i iznajmljivanja vozila bez vozača. To je njegova glavna razlika u odnosu na taksi vozila, a ujedno i velika prednost zbog kojih se mnogi  odlučuju za iznajmljivanje vozila. To je na samom klijentu da odluči. Statistika pokazuje da se broj korisnika ovih usluga povećao svuda u svetu, pa i kod nas. 

Za iznajmljivanje automobila potrebno je naravno da imate važeću vozačku dozvolu, a može se desiti da će vam u nekim državama tražiti i međunarodnu vozačku. To je već do zakona određene zemlje u koju putujete, pa se preporučuje da se dobro raspitate pre samog odlaska. 

Ekspanzija korisnika rent a car usluga se nastavlja, a prema rečima upućenijih prava kulminacija će tek stići. 

Pogledajte još:

Na koji način će vam rent a car olakšati poslovno putovanje?

Na koji način će vam rent a car olakšati poslovno putovanje?

Jedna od popularnijih i sve traženijih usluga današnjice jeste iznajmljivanje automobila. Razlog jeste njegova ekonomičnost i praktičnost. I dok se ranije smatralo da samo pripadnici elitnog sloja društva mogu sebi da priušte ovu vrstu usluge, danas je dostupnija većem broju ljudi....

Rent a car u Beogradu

Rent a car u Beogradu

Usluga rent a cara-a postoji od davnina. Zapravo početak rent a car industrije vezuje se za godinu 1916. i priče koje je pokrenuo Džo Sanders iz SAD-a. On je pokrenuo prvi rent a car biznis u Nebrasci te davne 1916. godine i u ponudi je imao samo jedan model automobila, Ford. Nakon godinu dana njegov posao se razvio i u tom trenutku iznajmljivao je čak 18 automobila po ceni od 10 centi po jednoj milji. ...

Kako da iznajmite Renta car Beograd iz inostranstva?

Kako da iznajmite Renta car Beograd iz inostranstva?

Četvrta industrijska revolucija donela je mnoge promene. Između ostalog pojavu Interneta koja je unela tektonske promene u sve sfere života. Brišu se barijere, granice. ...

Rezerviši

Your message was sent successfully!

Something went wrong, try refreshing and submitting the form again.

Mesto preuzimanja vozila:

Mesto vraćanja vozila:

U cenu je uračunato:

  • Kasko osiguranje
  • Osiguranje putnika
  • Neograničena kilometraža
  • Porez - PDV
  • Obavezna oprema
  • Busteri - gratis
  • Preuzimanje na terminalu aerodroma
  • Besplatne prepravke datuma
Dodaci:
Kontakt informacije

Besplatno otkazivanje rezervacije
Plaćanje prilikom preuzimanja vozila